Tietoa päätoimiselle opiskelijalle

Tutustu oppimisympäristöömme

Hinnat 2024–25

Perusmaksut

Teologian perusteet:  3260 €

 • Kirjautumismaksu 50 € (peritään ennen lukuvuoden alkua) 
 • Maksetaan kuukausierissä elo-toukokuu  
 • Perusmaksuun sisältyy opetussuunnitelman mukainen opetus, projektityöt, tentit ja opetusmateriaali sekä lounas lähiopetuspäivinä. 

Seurakuntatyön opinnot: 3220 €
Pastoriopinnot:
3170 €

 • Maksetaan kuukausierissä elo-toukokuu. 
 • Perusmaksuun sisältyy opetussuunnitelman mukainen opetus, projektityöt, tentit ja opetusmateriaali sekä lounas lähiopetuspäivinä. 

Church Planting Academyn M4Ready-kurssille osallistumisesta otetaan 330 € lisämaksu. 

Täysihoito

Asuntolassa asuvien lukuvuoden kokonaishinta muodostuu perusmaksusta ja täysihoitohinnasta huonetason mukaan:

 • yksiö 2380 €,
 • soluhuone yhdelle 2040 €
 • soluhuone kahdelle 1580 €
 • Hintaan sisältyy  huone oppilaitoksen asuntolassa arkisin sekä perusmaksuun kuuluvan lounaan lisäksi maanantaista torstaihin aamiainen, kahvi ja päivällinen ja perjantaisin aamiainen.
 • Viikonloppuasumisesta lisätään:
  • yksiö 660 €
  • soluhuone 540 € 

Opintojen rahoittaminen

Opiskelukustannuksiin on mahdollista saada toisen asteen opintotukea, joka koostuu opintorahasta ja asumislisästä sekä mahdollisesta opintolainasta. Opintotukea haetaan Kelalta.

Voit myös tiedustella mahdollisuutta opiskella työttömyysetuudella tai aikuiskoulutustuella.

Aikataulut 2024–25

Lukuvuosi

Syyslukukausi 12.8.–19.12.

 • Lukuvuosi alkaa maanantaina 12.8.
 • Orientaatioviikko 12.–16.8.
 • Syysloma 14.10.–20.10.
 • Joulujuhla torstaina 19.12.
 • Joululoma 20.12.–6.1.2025

Kevätlukukausi 7.1.–28.5.2025

 • Talviloma 24.2.–2.3.
 • Hengellisen huollon päivät 26.-27.5.2025
 • Kevätjuhla keskiviikkona 28.5.2024

Periodit ja intensiiviviikot

 • Periodi 1: 19.8.-27.10.
  Ensimmäinen intensiivi 21.-25.10.
 • Periodi 2: 28.10.-12.1.2025
  Periodien 1&2 näyttöviikko 7.-10.1.2025
 • Periodi 3: 13.1.-23.3.
  Toinen intensiivi 17.-21.3.
 • Periodi 4: 24.3.-25.5.
  Periodien 3&4 näyttöviikko 19.-23.5. 

Opiskelun luonne

Opiskelu on akateemista ja käytännöllistä. Teologian perusteiden opiskeleminen ammattisivistävällä linjalla ja tutkintoon johtava koulutus on akateemista opiskelua, jonka tavoitteena on kehittää kykyäsi muodostaa ja arvioida hengellisen työn perustana olevia näkemyksiä. Tarvitset tutkimisen taitoja pystyäksesi työssäsi ratkaisemaan käytännöllisiä kysymyksiä ja ongelmia tavalla, joka on johdonmukainen Raamatun ja kristillisen opin kanssa. 

Kaikilla kursseilla opettajat tuovat opetuksessaan runsaasti käytännön esimerkkejä ja sovelluksia työelämään. Yhteys työelämään on läsnä myös vierailijoiden kautta. Rohkaisemme sinua aktiivisesti soveltamaan oppimaasi palvellessasi kotiseurakunnassasi opintojesi aikana. 

Voit osallistua myös monimuotokoulutuksen kursseille. Koulutustarjontaa täydennetään tarpeen mukaan monimuotokoulutuksella, joka koostuu lähi- ja verkko-opetuksesta sekä -tehtävistä.

Tietokoneen käyttö on opinnoissa välttämätöntä. Sinulla tulee olla käytössä tietokone oppimistehtävien tekemiseen. Opiskelussa käytämme Moodle -oppimisalustaa sekä Office365 -ohjelmia. Office -paketin voit ostaa opiskelijahintaan opintojen ajaksi tai hyödyntää ilmaista nettipohjaista Office -pakettia

Opiskelijoita ylistämässä

Jumalan kohtaaminen arjessa

Suomen teologinen opisto on oppilaitos, jossa halutaan tietoisesti kohdata Jumalaa ja muuttua Kristuksen kaltaisuuteen, hänen sanansa ja Henkensä vaikutuksesta. Siksi panostamme hengellisen elämän hoitamiseen ja hengelliseen kasvuun.

Aamuhartaudet kuuluvat arkeen. Päivän oppitunnit alkavat aina yhteisellä hiljentymisellä ja päivän siunaamisella luokassa. Opiskelijoille jaetaan vuorot noin 5 minuutin mittaisen aamuhartauden pitämiseen.

Tarjolla on hengelliseen kasvuun painottuvia kursseja. Opintotarjontaan kuuluu kursseja, joissa paneudutaan erityisesti hengellisen elämän hoitamiseen ja omassa kutsumuksessa kasvamiseen. Tällaisia kursseja ovat Hengellinen elämä ja opetuslapseus, Ammattina hengellinen työ, Pastorin hengellinen elämä, Kappelitunti – sekä Palveleminen –kurssit.

Torstaisin kokoonnutaan yhteiseen jumalanpalvelukseen. Kappelitunti on kerran viikossa järjestettävä opiston yhteinen jumalanpalvelus. Kappelituntien tarkoituksena on Jumalan kohtaaminen yhdessä ylistyksen, Jumalan Sanan ja rukouksen kautta. Kappelitunnit ovat myös oppitunteja, joilla harjoitellaan käytännössä jumalapalveluksen toteuttamista ja saarnaamista.

Opisto ei ole kuitenkaan seurakunta. Sinun oletetaan osallistuvan säännöllisesti jonkun paikallisen seurakunnan elämään joko Tampereella tai kotipaikkakunnallasi.

luokka 2

Opiston tilat

Opiston luokat, kirjasto sekä toimistot löytyvät Teopoliksen toisesta kerroksesta. Jokaisessa luokassa on vakiovarusteena videotykki sekä liitu- ja valkotaulut. Vuosikursseilla on omat kotiluokkansa, jossa heidän opetuksensa yleensä pidetään. Luokka 1 toimii opiskelijoiden ”olohuoneena” silloin, kun sitä ei ole varattu muuhun toimintaan.

Kirjastosta löytyy kattava 11 000 niteen valikoima teologista kirjallisuutta, joita voit lainata kotiin käsikirjaston kirjoja lukuun ottamatta. Opiskelijoiden käytössä on myös Logos-ohjelmisto sitä varten osoitetulla tietokoneella.

Ravintolasali ja auditorio sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa. Teopoliksen ensimmäisestä kerroksesta löytyy ravintolasali, jossa ruokaillaan. Ruokasalin perältä on käynti auditorioon, jossa pidetään kappelitunnit sekä luennot, joiden osallistujamäärä ylittää luokkakapasiteetin.

Liikuntasali ja saunat ovat pohjakerroksessa. Opiskelijoilla on virkistystoimintaan käytössä  liikuntasali ja saunat Teopoliksella.

Voit tutustua tarkemmin Teopoliksen tiloihin tästä.

Asuntola

Asuntolaelämää

Sinulla on on mahdollisuus edulliseen asumiseen asuntolassa täyshoidolla. Suomen teologinen opisto on sisäoppilaitos, jossa osa opiskelijoista asuu koulun pihapiiriin kuuluvassa, kesällä 2016 valmistuneessa asuntolarakennuksessa. Asuntolassa on kahdeksan yksiötä, yksi perheasunto ja 26 soluhuonetta. Asuntolassa asuvilla on täyshoito, johon kuuluu maanantaista torstaihin aamupala, lounas, iltapäiväkahvit sekä päivällinen ja perjantaisin aamupala ja lounas. Jos viikolle osuu arkipyhä, silloin ei ole ruokailuja.

Asuntolaelämä on yhteisöllistä. Asuntolassa on pääsääntöisesti kahden huoneen soluasuntoja. Mikäli tilaa riittää, myös kahden hengen huoneissa voit asua yksin. Huoneet ovat valmiiksi kalustettuja. Jokaisessa solussa ja yksiössä on kylpyhuone sekä pieni keittonurkkaus (keittonurkkauksen varustukseen ei kuulu hellaa, ainoastaan mikroaaltouuni ja jääkaappi). Toisessa ja kolmannessa kerroksessa on yhteistilat, joista löytyy uuni ja liesi. Opiston opiskelijat asuvat pääsääntöisesti ensimmäisessä ja toisessa kerrokseessa. 

Asuntolapaikkaa haetaan opiskelijaksi hyväksymisen jälkeen. Linkki lomakkeeseen lähetetään kesällä muun infon mukana. Jos tarvitset majoituksen myös viikonloppuisin, voit anoa sitä samalla lokkeella.

Vuokralaisille huoneita tarjolla. Muutkin kuin opiston opiskelijat voivat muuttaa asuntolaan vuokraamalla sieltä huoneen. 

Asuntolassa toimii myös Teopolis -hostelli. Erityisesti kesäisin ja opiston loma-aikoina voit yöpyä edullisesti Tampereen keskustassa.

Lisätietoja asuntolaelämästä saat lukemalla oheiset asuntolasäännöt ja ottamalla yhteyttä opiston toimistoon.

Opiskelijakunta STOOK

Suomen teologisen opiston opiskelijakuntaan eli STOOKiin kuuluvat kaikki teologisen seminaarin opiskelijat. STOOK valitsee hallituksen jäsenet syyskokouksessa lukuvuoen alussa.

STOOKin hallitus järjestää yhdessä opiskelijakunnan kanssa virkistystoimintaa viihtyvyyden ja hyvinvoinnin lisäämiseksi. Toiminta tapahtuu yhteistyössä opettajien ja muun henkilökunnan kanssa.  STOOKin lukuvuosimaksuista saadut varat käytetään opiskelijoiden virkistystoimintaan.